×
Meniu

Ziua Mondială de protecţie a sănătăţii urechii şi auzului

Anual, la data de 3 martie, este marcată Ziua Mondială de protecție a sănătății urechii și auzului. Scopul acesteia este de a crește nivelul de conștientizare cu privire la pierderea auzului și promovarea îngrijirii urechii atât la nivel comunitar, cât și la cel național și mondial.

Data de 3 martie – a treia zi din cea de-a treia lună a anului – a fost aleasă datorită formei numerelor 3.3, reprezentative pentru cele două urechi (decizia a fost la luată la Conferința Internațională privind prevenirea afectării şi reabilitarea auzului, care s-a desfăşurat în 2007 la Beijing, China).

În prezent, pierderea auzului este considerată una din cele mai frecvente forme de invaliditate senzorială din lume. OMS constată că circa 360 milioane de oameni suferă de surditate și alte tulburări ale auzului, conform datelor distribuite de această organizație:

  • 9 % – copiii până la 15 ani;
  • 46 % – persoanele peste 65 ani;
  • 45 % – persoane apte de muncă.

Se presupune că aproximativ 50 % dintre persoanele cu deficiențe de auz nu au consultat niciodată medicul otorinolaringolog și nici măcar nu sunt conștienți că ar putea avea astfel de tulburări ale auzului.

Jumătate din cazurile de pierdere a auzului pot fi prevenite prin consultație primară, iar o altă parte semnificativă de cazuri ar putea fi tratată prin diagnosticul precoce și gestionarea adecvată.

Pentru a evita problemele auditive specialiștii recomandă imunizarea copiilor împotriva bolilor copilăriei, inclusiv a rujeolei, meningitei, oreion și rubeolei, iar a adolescenților și femeilor de vârstă fertilă împotriva rubeolei înainte de sarcină.

Principalele măsuri recomandate sunt:

  • imunizarea populației – datorită vaccinării la timp, numărul de bolilor infecțioase, ce dau complicații la urechi poate fi redus în mod semnificativ;
  • păstrarea sănătății mamei și copilului;
  • asigurarea sănătății ocupaționale.

Un factor important în menţinerea acuităţii auditive este şi păstrarea corectă a igienei urechilor. Specialiştii spun că pentru a curăţa urechile este nevoie doar de apă, de săpun şi de un pansament igienic sau de colţul unui prosop. Se curăţă doar zona pavilionară a urechii. Tocmai pentru că pot pătrunde adânc în ureche, beţişoarele sunt total nerecomandate. Folosindu-le, împingem cerumenul mai adânc în canalul auditiv şi riscăm să lezăm membrana subţire a timpanului. De asemenea, medicii specialişti ORL recomandă să nu direcţionăm jetul de apă de la duş direct în ureche, deoarece presiunea apei poate avea efecte nocive asupra urechii medii şi urechii interne.

Auzul joacă un rol deosebit de important în procesul comunicării dintre oameni. Omul este o fiinţă care trebuie să socializeze iar acest lucru îl face cu ajutorul limbajului, limbaj care se dezvoltă corespunzător numai în cazul unui auz normal. Funcţia auditivă a urechii constă în captarea sunetelor din mediul exterior şi transmiterea acestora sistemului nervos central. Urechea umană percepe unde sonore cu o frecvenţă cuprinsă între 16 şi 20000 Hz şi o intensitate de 0 – 120 decibeli.  Zona cu cea mai bună dinamică auditivă este de la 250Hz la 3000Hz. Oamenii pot distinge şi percepe peste 400.000 de sunete diferite.

Principalele cauze ale pierderii auzului se împart în dobândite și congenitale. Cauzele congenitale duc la pierderea auzului până la nașterea copilului sau la puțin după. Cauzele dobândite pot fi diverse și pot apărea la orice vârstă.

În general principalele cauze ale surdității și hipoacuziei – așa numita pierderea parțială a auzului, sunt următoarele:

· Tulburări genetice ereditare și non-ereditare;

· Otitele, infecţiile repetate la nivelul urechii pot conduce la slăbirea auzului. Ele determină inflamarea membranei ce căptuşeşte urechea medie şi acumularea de lichid (uneori chiar şi de puroi) în spatele timpanului. Prin urmare, sunetele nu mai sunt transportate corespunzător către creier şi se produce o pierdere temporară a auzului. În multe dintre cazuri, după tratarea infecţiei, simţul auditiv revine la normal. Dar există şi cazuri în care otitele pot determina o deteriorare permanentă a auzului, prin perforarea repetată a timpanului din cauza infecţiilor netratate sau tratate necorespunzător.

·  Unele boli infecțioase, care dau complicații urechilor, cum ar fi meningita, oreion, rujeolă;

·  Efectele unor medicamente, în special antibiotice; factori periculoși ai mediului înconjurător, cum ar fi zgomotul excesiv.

Există unele profesii care cresc riscul de surditate. Cel mai des, în cazurile în care se pierde mult din acuitatea auzului, cauzele sunt meseriile care presupun lucrul într-un mediu poluat fonic. Iar statisticile arată că surditatea apărută ca urmare a expunerii la zgomotele de la serviciu este o boală ocupaţională frecventă. Cel mai ridicat risc de surditate îl au minerii, constructorii, nituitorii, cei care lucrează în ţesătorii, în fabrici cu utilaje care produc zgomot, dar şi militarii şi pompierii. Studiile arată că până la 44% din tâmplari şi până la 49% din mineri acuză o diminuare a auzului până la vârsta de 50 de ani. Tulburările de auz se pot dezvolta de asemenea la cei care au suferit un traumatism cranio-cerebral, care sunt supraponderali, diabetici, cei care suferă de diabet zaharat, alcool sau fumat cronic.

În cadrul IMSP CS Nisporeni, a fost aprobat planul de acțiuni privind organizarea și desfășurarea Zilei Mondiale de protecție a sănătății urechii și auzului:

  1. Organizarea și desfășurarea activităților ce țin de sensibilizarea și conștientizarea populației cu privire la problemelede auz și o igienă corectă a urechii.
  2. Instalarea unui panou informativ și educativ cu mesaje de comunicare și informarea pacienților despre măsurile de prevenire, diagnostic și tratament.
  3. Ședințe informative cu scop de informare și comunicare privind reducerea factorilor de risc, măsurile de prevenire a deficiențelor auditive.
  4. Distribuirea materialelor informaționale.

Astăzi, 3 martie, de Ziua Mondială cu privire la Protecţia Urechii şi a Auzului, gândiți-vă la cât de important este AUZUL, încercați să îl păstrați atâta timp cât este posibil.